Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 209

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
336
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulás: 0,2541 mol ecetsav

Átalakul: x mol ecetsav

Egyensúlyban: 0,2541-x mol ecetsav és x mol acetátion, x mol hidrogénion

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.2541-x)` = `1.85*10^(-5)`

x = `2.15*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(2.15*10^(-3))` = 2,67

pOH = 14-pH = 14-2,67 = 11,33
0