Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 206

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
406
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

`HNO_3` `rightarrow` `H^+` + `NO_3^-`

A keletkezett oldatunk pH = 2 `rightarrow` c = 0,01 `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` oldatban van 0,01 mol salétromsav

3500 `cm^3` oldatban van `3.5*0.01` = 0,035 mol salétromsav, ami `0.035*63` = 2,205 g salétromsav

Nekünk olyan oldatunk van, aminek a

100 `cm^3`-ében 8,88 g salétromsav van

Hány `cm^3` oldatban van 2,205 g salétromsav?

x = `2.205/8.88*100` = 24,83

24,83 `cm^3` salétromsav-oldatra van szükség (és mindig a vízbe tesszük a savat!).
0