Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 204

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
421
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


100 g oldatban van 12 g HCl, ami `12/36.5` = 0,329 mol; ugyanennyi mol `H^+`, hiszen a sósav erős sav.

Az oldat térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.06` = 94,34 `cm^3`

94,34 `cm^3` oldatban van 0,329 mol

Ilyen töménységben nincs értelme pH-ról beszélni,

1000 `cm^3` oldatban van `1000/94.39*0.329` = 3,48 mol `H^+`

Ha csak a koncentrációval számolunk, akkor pH = -lg`[H^+]` = -lg(3,48) = -0,54

pOH = 14-pH = 14+0,54 = 14,54

De 14 fölött és 0 alatt nem pH-val, pOH-val jelölik a koncentrációkat.
0