Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 203

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
383
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`C_5H_5N` (+ `H_2O`) `Leftrightarrow` `C_5H_5NH^+` + `OH^-`

Kiindulás: `7.14*10^(-2)` mol piridin

pOH = 14-pH = 14-9 = 5

Egyensúlyban:

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-5)` mol, ugyanennyi mol piridíniumion.

`K_b` = `([C_5H_5NH^+]*[H^+])/([C_5H_5N])` = `(10^(-5))^2/(7.14*10^(-2))` = `1.4*10^(-9)` `(mol)/(dm^3)`

`alpha` = `(10^(-5))/(7.14*10^(-2)` = `1,4*10^(-4)` (0,014%)
0