Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 202

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
331
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

HA `Leftrightarrow` `H^+` + `A^-`

pH = -lg `[H^+]` = -lg (0,01) = 2

Kiindulás: 0,445 mol sav

Átalakul: 0,01 mol sav

`alpha` = `("Átalakul")/("Kiindulás")` = `0.01/0.445` = 0,0224 (2,24%)


Egyensúlyban: 0,445-0,01 = 0,435 mol sav; 0,01 mol anion és 0,01 mol hidrogénion.

`K_s` = `([A^-]*[H^+])/([HA])` = `0.01^2/0.435` = `2,3*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`.
0