Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 201

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
327
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_2ClCOOH` `Leftrightarrow` `CH_2ClCOO^-` + `H^+`

Kiindulás: 0,02 mol monoklórecetsav

pH = 2,34 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-2.34)` = `4.57*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

Átalakul: `4.57*10^(-3)` mol monoklórecetsav

Egyensúlyban: 0,02-`4,57*10^(-3)` = `1,54*10^(-2)` mol monoklórecetsav és keletkezik `4.57*10^(-3)` mol monoklóracetát ion és ugyanennyi mol hidrogénion.

`K_s` = `([CH_2ClCOO^-]*[H^+])/([CH_2ClCOOH])` = `(4.57*10^(-3))^2/(1.54*10^(-2))` = `1,35*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`
0