Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris transzformáció, sajátérték, sajátvektor

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
860
Sziasztok!
Nem konkrétan a feladat végső megoldása érdekelne, hanem a megoldás menete. Valaki le tudná írni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Itt egy példa levezetéssel, ami segíthet (mellékeltem).
A sajátvektort lényegében úgy kapod meg, hogy (A-(-1)I)s=0, azaz (A+I)s=0, ahol s=(x,y,z), I az egységmátrix, 0 a nullvektor.
Ebből pedig kijön, hogy
3x=0 ⇒x=0
-x+2z=0 ⇒z=0
-x+4z=0
y bármi lehet, azaz y=t. Így a B lesz megoldás.
Módosítva: 9 éve
1

Még annyi, hogy mi [det(λ*E)-A] képletet tanultunk, itt pedig mintha (A-λE)-t írna.. Ez ugyanaz?
0