Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2513
A, Szabadon eső test egy bizonyos magasságban 20m/s sebbeséget, egy másik magasságban 40m/s sebességet ér el. Mekkora a két hely közötti távolság és a távolság megtételéhez szükséges idő?
B, 20m mély kútba követ ejtünk. Mennyi idő múlva haljuk a csobbanást ha a hang sebessége 340m/s?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A)
Tanultad ezt a képeltet:
`v=v_0+g·t`
Most `v_0=20 m/s, v=40 m/s`. Ki tudod számolni a `t` időt, annyi telt el a két sebesség, vagyis a két hely között.
Utána pedig a másik tanult képlet:
`s=v_0·t+1/2·g·t^2`
Ennyi távolságot tett meg a test, vagyis ez a két hely közötti távolság.

B)
Most nulla a kezdősebesség:
`s=1/2·g·t_1^2`
ahol `s=20\ m`
Ki tudod számolni, mennyi `t_1` idő alatt ér le a kő.
Utána a hangnak még fel kell érnie:
`s=v_"hang"·t_2`
ahol `v_"hang"=340 m/s`. Kijön, hogy mennyi idő alatt ér fel a csobbanás hangja.
`t_1+t_2` a válasz.
0