Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Asztrofizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
666
Arra a kérdésre keresném a választ, hogy, ha az alább 1-es képen látható egyenletben az e (excentricitás) kisebb mint 1, akkor miért ellipszis a pálya, alak, ha =1 miért kör(E=0), ha >1 akkor miért hiperbola, és ha =1 és az Energia 0 . Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ez a kúpszeletek általános polárkoordinátás egyenlete, viszont az eseteket nem jól írtad:
Ha `0 le epsilon lt 1`, akkor a görbe ellipszis. Ennek speciális esete `epsilon=0`, ekkor lesz a görbe kör.
Ha `epsilon=1`, akkor a görbe parabola.
Ha `epsilon gt 1`, akkor a görbe hiperbola.

Ha a levezetés érdekel, akkor pl. itt megtalálod:
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011-0001-526_thomas_kalkulus_3/ch01s08.html

Az asztrofizikába úgy jön be ez a kifejezés, hogy ez Kepler I. törvényének matematikai alakja akkor, ha `varphi` a valódi anomália (tehát a csillagot tesszük az origóba).
0