Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 200

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
405
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HF` `Leftrightarrow` `H^+` + `F^-`

pH = 2,24 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-2.24)` = 0,0058 `(mol)/(dm^3)`.

Kiindulás: 0,1 mol HF

Átalakul: 0,0058 mol HF

Egyensúly: 0,1-0,0058 = 0,0942 mol HF és 0,0058 mol fluoridion és hidrogénion.

`K_s` = `([H^+]*[F^-])/([HF])` = `0.0058^2/0.0942` = `3,153*10^(-4)`

A disszociációfok:

`alpha` = `0.0058/0.1` = 0,058

A disszociációfok 0,058 (5.8 %).
0