Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 199

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
446
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulás: 0,003 mol ecetsav

Átalakul: x mol ecetsav

Egyensúlyban: 0,003-x mol ecetsav; x mol acetátion és x mol hidrogénion.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.003-x)` = `1.85*10^(-5)`

x = `2.2*10^(-4)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(2.2*10^(-4))` = 3,66

Az ecetsav-oldat pH-ja 3,66.
0