Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 198

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
396
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`HIO_4` `Leftrightarrow` `H^+` + `IO_4^-`

Kiindulás: 0,01 mol perjódsav

Átalakul: amennyi anion keletkezik, tehát 0,0076 mol perjódsav

Egyensúlyban van: 0,01-0,0076=0,0024 mol perjódsav, 0,0076 mol perjodátion és 0,0076 mol hidrogénion.

`K_s` = `([H^+]*[IO_4^-])/([HIO_4])` = `(0.0076)^2/0.0024` = 0,024 `(mol)/(dm^3)`

b,

Kiindulás: x mol perjódsav

Átalakul: 0,9 x mol perjódsav

Egyensúlyban 0,1x mol perjódsav; keletkezik 0,9x mol perjodát és 0,9x mol hidrogénion

`K_s` = `([H^+]*[IO_4^-])/([HIO_4])` = `(0.9x)^2/(0.1x)` = 0,024

x = `2.97*10^(-3)`

Hígítás:

`(7.6*10^(-3))/(2.97*10^(-3))` = 2,558

2,558-szorosára kell hígítani az oldatot.
0