Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 196

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
402
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NH_4OH` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,02 mol ammónia

Átalakul: x mol ammónia

Egyensúly: 0,02-x mol ammónia, keletkezik x mol ammóniumion és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `x^2/(0.02-x)` = `1.79*10^(-5)`

x = `5.8*10^(-4)`

`alpha` = `(5.8*10^(-4))/0.02` = `2,9*10^(-2)`

A disszociációfok 2,9 %-os.

b,

Kiindulás: x mol

Átalakul 0,05x mol

Egyensúlyban 0,95x mol ammónia, keletkezik 0,05 mol ammóniumion és hidroxidion.

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `(0.05x)^2/(0.95x)` = `1.79*10^(-5)`

x = 0,006802

Hígítás: `0.02/0.006802` = 2,94

2,94-szeres hígítás mellett lesz 5%-os a disszociáció.
0