Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 195

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
416
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`H_2SO_3` `Leftrightarrow` `HSO_3^-` + `H^+`

Kiindulás: 0.02 mol kénessav

Átalakul: x mol kénessav

Egyensúlyban: 0,02-x mol kénessav és x mol hidrogénszulfit-ion és x mol hidrogénion.

`K_s` = `([HSO_3^-]*[H^+])/([H_2SO_3])` = `x^2/(0.02-x)` = `1.7*10^(-2)`

x = `1.18*10^(-2)` = `[H^+]`

Az oldatban a hidrogénion-koncentráció `1.18*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`
0