Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 194

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
419
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulás: 0,05 mol ecetsav

Átalakul x mol ecetsav

Egyensúlyban 0,05-x mol ecetsav, x mol acetátion és x mol hidrogénion.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.05-x)` = `1.85*10^(-5)`

x = `9.5*10^(-4)` = `[H^+]`

pH = -lg`[H^+]` = -lg`9.5*10^(-4)` = 3,02

Az ecetsav oldat pH-ja 3,02.
0