Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 191

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
414
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

HCN `Leftrightarrow` `H^+` + `CN^-`

Kiindulás: 0,375 mol HCN

Átalakul:

`alpha` = `x*100/0.375` = `3.57*10^(-3)`

x = `3.57*10^(-3)*0.375` = `1,34*10^(-5)`

Az egyensúlyi elegyben van `1,34*10^(-5)` mol cianidion, hidrogénion és 0,375-`1.34*10^(-5)` = 0,375 mol HCN

`K_s` = `([H^+][CN^-])/([HCN])` = `((1,34*10^(-5))^2)/0.3737` = `4.79*10^(-10)`

`pK_s` = `-lg(K_s)` = -lg`4.8*10^(-10)` = 9,32
0