Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 190

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
368
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

Kiindulás: 0,2 mol hangyasav

Átalakul: x mol

Egyensúlyban: 0,2-x mol hangyasav; x mol formiátion, x mol hidrogénion.


`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `x^2/(0.2-x)` = `1.77*10^(-4)`

x = `5.86*10^(-3)` = `[H^+]`

Az oldatban a hidrogénion-koncentráció `5.86*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`.
0