Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 186

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
368
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


100 mol oldatban van 15 mol kénsav és 100-15 = 85 mol víz

15 mol kénsav az `15*98` = 1470 g

85 mol víz az `85*18` = 1530 g

Ez összesen 1470+1530 = 3000 g

3000 g oldatban van 15 mol kénsav.

Bár itt nem írja és nem tudjuk a sűrűségét az oldatnak, pedig ennek biztos, hogy nem 1 `g/(cm^3)`, de legyen annyi.

3000 `cm^3` oldatban van 15 mol kénsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/3000*15` = 5 `(mol)/(dm^3)`

ebben van 10 `(mol)/(dm^3)` `[H^+]`

pH = -lg10 = -1

Az oldat pH-ja -1

Ilyen tömény oldatban már az ionaktivitás számít, abból lehet kiszámolni az oldat pH-ját, nem a koncentrációból.
0