Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 176

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
328
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
NaOH `rightarrow` `Na^+` + `OH^-`

A NaOH erős sav, teljes mértékben disszociál.

a,

pH = 12; pOH = 14-pH = 14-12 = 2

pOH = -lg`[OH^-]`

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

Az oldat koncentrációja is ennyi, azaz `[NaOH]` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

`K_v` = `[H_3O^+]*[OH^-]` = `10^(-14)`

`[H_3O^+]` = `K_v/([OH^-])` = `(10^(-14))/(10^(-2))` = `10^(-10)` `(mol)/(dm^3)`.
0