Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
704
F(p)=e^(-0.01p+12)

p=egységár
F(p)= hozzá tartozó kereslet
Milyen egységár mellett lenne az árbevétel maximális? és Mekkora ehez az egységárhoz tartozó kereslet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, függvény, közgazdaság, egyetem, főiskola, gazdaság, kereslet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Nem biztos, de lehet:

A feladat megoldása az, hogy az egységárat meg kell szorozni a keresleti függvénnyel, amely utóbbi lényegében azt jelenti, hogy milyen mennyiségű árut lehet az adott egységár mellett eladni, a szorzat pedig azt, hogy mennyi a várhatóan eladható árukból befolyó bevétel. Tehát ki kell számítani a p*e^(-0.01*p+12) függvény maximumának helyét (A feladat) és a keresleti függvény e helyen felvett értékét.

Mint tudjuk, szélsőértéket legkönnyebb deriválással végezni, ergo deriválni kell a fent említett függvényt p szerint és egyenlővé tenni nullával:

e^(-0.01*p+12)-0.01*p*e^(-0.01*p+12) = (1-0.01*p)*e^(-0.01*p+12) = 0

Ennek megoldása:

p=100

A keresleti függvény értéke p=100 helyen pedig:

f(100)=e^(-0.01*100+12)=e^11
Módosítva: 9 éve
0