Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 169

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
531
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Először kiszámoljuk az első oldat molalitását.

`m_(R1)` = `(DeltaT_1)/(DeltaT_m)` = `0.31/1.86` = 0,167 mol/ kg

1000 g vízben van 0,167 mol oldott anyag, aminek a tömege `0,167*x`

1000+0,167x g oldatban van 0,167x g oldott anyag

50 g oldatban van `50/(1000+0.167x)*0.167x` g oldott anyag

Hozzáadjuk az ismeretlen anyagot

50,248 g oldatban van `50/(1000+0.167x)*0.167x`+0,248 g oldott anyag

`m_(R2)` = `(DeltaT_2)/(DeltaT_m)` = `0.465/1.86` = 0,25 mol/kg

1000 g vízben van 0,25 mol anyag, ami 0,25x g anyag; az oldat tömege 1000+0,25x

50,248 g vízben van `50.248/1000*(0.25*x)` g oldott anyag

Felírhatjuk az egyenletet:

`(50x)/(6*(1000+0.167x))`+0.248 = `(50.248x)/(4*(1000+0.25x))`

x = 60,11

A vegyület moláris tömege 60,11 `g/(mol)`.
0