Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 166

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
385
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(C_6H_(12)O_6)` = 180 `g/(mol)`

I. oldat

100 g oldatban van 5 g cukor

Az oldat térfogata V = `m/rho_1` = `100/1.15` = 86,96 `cm^3`

86,96 `cm^3` oldatban van 5 g cukor

200 `cm^3` oldatban van `200/86.96*5` = 11,5 g cukor; az oldat tömege `200*1.15` = 230 g

II. oldat

`pi` = 29300 Pa

T = 20 °C = 293 K

`c_(II)` = `pi/(R*T)` = `29300/(8.314*293)` = 12,03 `(mol)/m^3` = 0,01203 `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` oldatban van 0,01203 mol cukor, ami `0.01203*180` = 2,165 g cukor

Az oldat tömege: m = `rho_2*V` = `1.05*1000` = 1050 g

1050 g oldatban van 2,165 g cukor

525 g oldatban van `525/1050*2,165` = 1,0825 g cukor és 525-1,0825 = 523,9175 g víz

Az össeöntött oldat

525+230 = 755 g oldatban van 1,0825+11,5 = 12,5825 g cukor és 755-12,5825= 742,4175 g víz

1000 g vízben van `1000/742.4175*12.5825` = 16,95 g cukor, ami `16.95/180` = 0,0942 mol cukor.

`m_R` = 0,0942 mol/kg

`DeltaT` = `m_R*DeltaT_m` = `0.0942*0.52` = 0,049 °C

Az oldat 100,049 °C-on forr.
0