Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 144

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
356
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Ehhez szükségünk van még a víz molális fagyáspontcsökkenésére:

`DeltaT_m` = 1,86 `(kg*C)/mol`

`pi` = 12,16 atm = `12*101325` = 1,216 MPa

T = 25 °C = 298 K

c = `pi/(R*T)` = `1215900/(8.314*298)` = 491 `(mol)/m^3` = 0,491 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van 0,491 mol oldott anyag

Az oldat tömege:

m = `rho*V` = `1.063*1000` = 1063 g

Annyit megtudtunk, hogy 1063 g oldatban van 0,491 mol oldott anyag


`DeltaT` = `m_x*DeltaT_m`

`m_x` = `(DeltaT)/(DeltaT_m)` = `1.03/1.86` = 0,554 mol/kg víz

Az oldat 1 kg vízből és 0,554 mol oldószerből áll

Legyen x a moláris tömeg.

1000+0.554x g oldatban van 0,554 mol oldott anyag

0,491 mol oldott anyag van `0.491/0.554*(1000+0.554x)` g oldatban, ami éppen 1063 g

`0.491/0.554*(1000+0.554x)` = 1063

x = 360

A vegyület moláris tömege 360 `g/(mol)`.
0