Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 143

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
360
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(KCl)` = 74,5 `g/(mol)`

`M_(KNO_3)` = 101 `g/(mol)`

`M_(Ba(NO_3)_2)` = 261 `g/(mol)`

c = `pi/(R*T)` = `99285/(8.314*298)` = 40 `(mol)/m^3` az összes ionkoncentráció.

100 g porkeverékben 20,92 g kloridion van, az `20.92/35.5*74.5` = 43,9 tömeg% KCl-ot jelent.

A maradék 100-43,9 = 56,2 % a másik kettő.



500 ml oldatban van 1 g porkeverék

1 `m^3` oldatban van `1000000/500` = 2000 g porkeverék

Ebben van `2000*0.439`= 878 g KCl, ami `878/74.5` = 11,79 mol

A maradék 2000-878 = 1122 g a másik két anyag.

11,79 mol káliumion és 11,79 mol kloridion származik a KCl-ból.

A maradék 40-(2*11.79) = 13,43 molon osztozik a másik kettő.

2000 g porkeverékben van `x/101` mol `KNO_3`, ez `(2*x)/101` mol ion

`(0.562-x)/261` mol `Ba(NO_3)_2`, ez `(3*(0.562-x))/261` mol ion

`(2x)/101`+`(3*(1122-x))/261` = 16,43

x = 421,7 g

2000 g porkeverékben van 421,7 g `KNO_3`

100 g porkeverékben van `100/2000*421.7` = 21,085 g `KNO_3`

A porkeverék összetétele:

43,9 tömeg% KCl; 21,085 tömeg% `KNO_3` és 100-(43,9+21,085=) 35,015 tömeg% `Ba(NO_3)_2`.
0