Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 140

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
363
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`pi` = 21,5 Hgmm = `21.5/760*101325` = 2866 Pa

T = 25 °C = 298 K

15 ml oldatban van 5 mg tesztoszteron

1 `m^3` oldatban van `1000000/15*5/1000` = 333,3 g tesztoszteron

c = `pi/(R*T)` = `2866/(8.314*298)` = 1,157 `(mol)/m^3`

1,157 mol tesztoszteron tömege 333.3 g

1 mol anyag tömege `1/1.157*333.3` = 288,12 g

A moláris tömege 288.12 `g/(mol)`

36,72 mg elégetésekor keletkezik 106,43 mg `CO_2` és 32,1 mg `H_2O`

288,12 g elégetésekor keletkezik `288.12/36.72*106.43` = 835 g `CO_2`, ami `835/44` = 19 mol (innen tudjuk, hogy `C_(19)`...

288,12 g elégetésekor keletkezik `288.12/36.72*32.1` = 252 g víz, ami `252/18` = 14 mol víz (ez pedig azt jelenti, hogy `..H_(28)`

Ez eddig `19*12+28` = 256 g, a maradék nagy valószínűséggel oxigén, 288-256=32, az pedig 2 mol.

A tesztoszteron összegképlete tehát: `C_(19)H_(28)O_2`.
0