Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 138

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
362
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

100 `cm^3` oldatban 2,5 g KCl, ami `2.5/74.5` = 33,55 mmol `K^+` és `Cl^-`, vagyis 67,1 mmol ion. Ez több, mint az izotóniás, a sejtek összehúzódnak.

b,

`M_(C_6H_(12)O_6)` = 180 `g/(mol)`

1 mol oldatban van 0.00749 mol glükóz és 0.99251 mol víz

0.00749 mol glükóz az `0.00749*180` = 1,3482 g

0.99251 mol víz az `0.99251*18` = 17,86518 g

Ez összesen 1,3482+17,86518 = 19,21338 g oldat

Ennek a térfogata V = `m/rho` = `19.21338/1.026` = 18,73 `cm^3`

18,73 `cm^3` oldatban van 7,49 mmol glükóz

100 `cm^3` oldatban van `100/18.73*7.49` = 40 mmol glükóz

Ez több, mint az izotóniás sóoldat, a sejtek összehúzódnak.


c,

Az oldat 1 `dm^3`-ében van:

30 mmol Na-ion, 30 mmol kloridion, 70 mmol Mg-ion, 140 mmol kloridion; ez összesen 270 mmol ion

100 `cm^3`-ben van `270/10` = 27 mmol ion.

Ez alacsonyabb érték, mint az izotóniás sóoldat, a sejtek megduzzadnak.
0