Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 128

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
374
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


Annak lesz nagyobb az ozmózisnyomása, amelyiknek kisebb a moláris tömege.

Naftalin: `M_(C_(10)H_8)` = 128 `g/(mol)`

Antracén: `M_(C_(14)H_(10))` = 178 `g/(mol)`

T = 25 °C = 298 K

Első ránézésre a naftalinnak nagyobb az ozmózisnyomása.

Naftalin:

1 l oldatban van 5 g naftalin, ami `5/128` = 39 `(mol)/m^3`

`pi_N` = `c_N*R_T` = `39*8.314*298` = 96780 Pa

Antracén

1 l oldatban van 5 g antracén, ami `5/178` = 28,1 `(mol)/m^3`

`pi_A` = `c_A*R*T` = `28.1*8.314*298` = 69594 Pa
0