Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 123

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
437
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

100 `cm^3` oldatban van:

0,85 g NaCl, ami `0.85/58.5` = 14,53 mmol `Na^+` és 14,53 mmol `Cl^-`

0,02 g KCl, ami `0.02/74.5` = 0,27 mmol `K^+` és 0,27 mmol `Cl^-`

0,02 g `CaCl_2`, ami `0.02/111` = 0,18 mmol `Ca^(2+)` és 0,36 mmol `Cl^-`

0,01 g `NaHCO_3`, ami `0.01/84` = 0,12 mmol `Na^+` és 0,12 mmol `HCO_3^-`

Ionok mennyisége (1 `dm^3` oldatban):

`Na^+`: 145,3+1,2= 146,5 mmol

`K^+`: 2,7 mmol

`Ca^(2+)`: 1,8 mmol `rightarrow` ionerősség `2^2*1.8` = 7,2 mmol

Kationok: 146,5 + 2,7 + 7,2 = 156,4 mmol

`Cl^-`: 145,3 + 2,7 + 3,6 = 151,6 mmol

`HCO_3^-`: 1,2 mmol

Anionok: 151,6 + 1,2 = 152,8 mmol

I = `1/2*(K+A)` = `(1/2)*(156.4+152.8)` = 154,6 `(mmol)/(dm^3)`

Az oldat ionerőssége 0,1546 `(mol)/(dm^3)`
1