Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Híg oldatok - 118

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
358
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

100 g oldatban van 10 g hemoglobin

1000 g (tekintjetjük 1000 `cm^3`-nek) oldatban van 100 g hemoglobin, ami `100/68000` = 1,47 mmol hemoglobin

c = 1,47 `(mol)/m^3`

T = 20 °C = 293 K

`pi` = `c*R*T` = `1.47*8.314*293` = 3582 Pa

Ugyanilyen koncentrációjú `CaCl_2`-dal izotóniás az oldat.

`M_(CaCl_2)` = 111 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 1,47 mmol ion, ennek a harmada (ugyanis van benne egy kalcium és két kloridion), ami `1.47*111/3` = 55,72 mg `CaCl_2`

100 g oldatban van `100/1000*163.17/1000` = 0,0057 g

A `CaCl_2`-oldat 0,0057 tömeg%-os.
0