Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora sebességgel éri a talajt a 10 m magasról szabadon eső test?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1201
Mekkora sebességgel éri a talajt a 10 m magasról szabadon eső test, ha a súrlódástól eltekintünk? Mekkora sebességgel érné el akkor, ha a súrlódás miatt esés során kezdeti energiájának 5%-a hővé alakulna? (g=10 m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
energia, súrlódás, sebesség, szabadesés, esés
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Energiamegmaradás:
Kezdeti helyzeti energia `m·g·h`
A végén a mozgási energia: `1/2·m·v^2`
Ez a kettő megegyezik:
`m·g·h=1/2·m·v^2`
`g·h=1/2·v^2`
`v=sqrt(2gh)=...` számold ki.

Ha elvész az energia 5%-a, akkor csak a 95%-a lesz egyenlő a mozgási energiával:
`m·g·h·95/100=1/2·m·v^2`
Fejezd be...
1