Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Titrimetria - 116

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
359
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`NH_3` + HCl = `NH_4Cl`

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

NaOH:

1000 `cm^3` oldatban van 0,0936 mol NaOH

9,45 `cm^3` oldatban van `9.45*0.0936` = 0,88452 mmol NaOH

Ennyi NaOH reagált a felesleg HCl-dal.

Az eredeti HCl-oldat

1000 `cm^3`-ében van 0.1364 mol HCl

20 `cm^3`-ben van `20*0.1364` = 2,728 mol HCl

Ebből a NaOH-ra elfogyott 0,88452 mmol, a többi fogyott az ammóniára, ami 2,728-0,88452 = 1,84348 mmol

10 `cm^3` oldatban van 1,84348 mmol `NH_3`

1000 `cm^3` oldatban `100*1.84348` = 184,348 mmol = 0,184 mol `NH_3`

Az ammónia-oldat 0,184 `(mol)/(dm^3)`-es.

1000 `cm^3` oldatban van `0.184*17` = 3,134 g `NH_3`

100 `cm^3` oldatban van 0,3134 g ammónia.

Az ammónia-oldat 0,3134 vegyes%-os.
0