Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Titrimetria - 108

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
375
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

HCl:

100 g oldatban van 20 g HCl

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = 100/1.1 = 90,91 `cm^3`

90,91 `cm^3` oldatban van 20 g HCl, ami `20/36.5` = 0,548 mol HCl

15 `cm^3` oldatban van `150/90.91*0.548` = 0,0904 mol HCl

Ezt a mennyiséget ugyanennyi mol NaOH semlegesíti.

NaOH:

1000 `cm^3` oldatban van 0,5 mol NaOH

Hány `cm^3` oldatban van 0,0904 mol NaOH?

x = `0.0904/0.5*1000` = 180,82

A semlegesítéshez 180,82 `cm^3` NaOH-oldat szükséges.
0