Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 103

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
341
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`I_2` + 2 `Na_2S_2O_3` = 2 `NaI` + `Na_2S_4O_6`

Én az utóbbit ilyen képlettel ismerem (Nátrium-tetrationát)

1000 `cm^3` oldatban van 40 mmol nátrium-tioszulfát

15,2 `cm^3` oldatban van `15.2/1000*40` = 0,608 mmol oldott anyag

Ez feleannyi mol jóddal reagál, azaz `0.608/2` = 0,304 mmol jóddal

20 `cm^3` oldatban van 0.304 mol jód

1000 `cm^3` oldatban van `1000/20*0.304` = 15,2 mmol = 0,0152 mol jód

A jódoldat molaritása 0,0152 `(mol)/(dm^3)`.

`M_(I_2)` = 254 `g/(mol)`

1000 `cm^3` (és legyen 1000 g a tömege) oldatban van `0.0152*254` = 3,86 g jód

100 g oldatban van 0,386 g jód

Az oldat 0,386 tömeg%-os.
0