Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 98

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
366
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`H_2SO_4` + 2 KOH = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

Kénsav:

1000 `cm^3` oldatban van 0,05 mol kénsav

9,82 `cm^3` oldatban van `9.82/1000*0.05` = 0,491 mmol kénsav

Ezt közömbösíti kétszerannyi, azaz `0.491*2` = 0,982 mmol KOH

KOH:

10 `cm^3` oldatban van 0,982 mmol KOH

1000 `cm^3` oldatban van `10*0.982` = 0,0982 mol KOH

Az oldat molaritása 0,0982 `(mol)/(dm^3)`

Ha feltételezzük, hogy ilyen híg oldatnak a sűrűsége 1 `g/(cm^3)`, akkor

1000 g oldatban van 0,0982 mol KOH, ami `0.0982*56` = 5,4992 g KOH

100 g oldatban van `100/1000*5.4992` = 0,55 g KOH

Az oldat 0,55 tömeg%-os.
0