Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 97

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
357
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`Na_2CO_3` + `H_2SO_4` = `Na_2SO_4` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

100 g oldatban van x g `Na_2CO_3`

318 g oldatban van `3.18*x` g `Na_2CO_3`, ami `(3.18*x)/106` = 0,03x mol

Kénsav:

reagál 0,03x mol kénsav, ami `0.03x*98` = 2,94x g

100 g oldatban van 49 g kénsav

2,94x g kénsav benne van `2.94x/49*100` = 6x g oldatban

`CO_2`:

keletkezik 0,03x mol `CO_2`, ami `0.03x*44` = 1,32x g, ez eltávozik a rendszerből

Az összeöntött oldat tömege:

318+6x-1,32x = 318+4,68x g

318 + 4,68x g oldatban van 0,03x mol `Na_2SO_4`, ami `0.03x*142` = 4,26x g

100 g oldatban van 14 g `Na_2SO_4`

`100/(318+4.68x)` = `14/(4.26x)`

x = 12,35

A `Na_2CO_3`-oldat 12,35 tömeg%-os.
0