Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 96

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
442
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`Na` + `H_2O` = `NaOH` + `1/2` `H_2`

`A_(Na)` = 23 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

Oldat:

100 g oldatban van 10 g NaOH

150 g oldatban van `150/100*10` = 15 g NaOH

Nátrium:

22 g nátrium az `22/23` = 0,957 mol, ebból keletkezik 0,957 mol NaOH, ami `0.957*40` = 38,26 g NaOH

Ugyanakkor az oldat mennyisége csökken, hiszen hidrogéngáz fejlódik, mégpedig feleannyi, azaz `0.957/2` = 0,478 mol, ami `0.478*2` = 0,957 g

Az oldat új tömege 150+22-0,957 = 171,043 g

171,043 g oldatban van 15 + 38,26= 53,26 g NaOH

100 g oldatban van `100/171.043*53.26` = 31,14 g NaOH

Az új oldat 31,14 tömeg% NaOH-ot tartalmaz.
0