Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 95

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
327
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

Kénsav:

100 g oldatban van 10 g kénsav

200 g oldatban van `200/100*10` = 20 g kénsav, ami `20/98` = 0,204 mol

NaOH:

100 g oldatban van 10 g NaOH

200 g oldatban van `200/100*10` = 20 g NaOH, ami `20/40` = 0,5 mol

Az egyenlet szerint a 0,204 mol kénsavra fogy `2*0.204` = 0,408 mol NaOH, a maradék NaOH mennyisége 0,5-0,408 = 0,092 mol NaOH, ami `0.092*40` = 3,67 g

Az oldat kémhatása lúgos lesz és marad 3,67 g NaOH az oldatban.
0