Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 93

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
378
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`H_2SO_4` + 2 KOH = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

KOH:

1000 `cm^3` oldatban van 5 mol KOH

250 `cm^3` oldatban van `250/1000*5` = 1,25 mol KOH


Kénsav:

100 g oldatban van 25,4 g kénsav

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.185` = 84,39 `cm^3`

84,39 `cm^3` oldatban van 25,4 g kénsav, ami `25.4/98` = 0,259 mol kénsav

150 `cm^3` oldatban van `150/84.39*0.259` = 0,46 mol kénsav

A 0,46 mol kénsav reagál `2*0,46` = 0,92 mol KOH-dal.

Marad 1,25-0,92 = 0,33 mol KOH

Keletkezik 0,46 mol `Na_2SO_4`

Az oldat a keletkező vegyületre (`Na_2SO_4`-ra) 0,46 `(mol)/(dm^3)`-es lesz, a feleslegben maradó KOH-ra pedig 0,33 `(mol)/(dm^3)`-es lesz.
0