Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 82

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
328
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

A végső oldatunkban van 0,5 mol `NH_3`, ami `0.5*17`=8,5 g `NH_3` és 1000 g víz.

A végső oldatunk 20+85=105 g

1008,5 g oldatban van 8,5 g ammónia

105 g oldatban van `105/1008.5*8.5` = 0,885 g ammónia

kivesszük a vizet

20 g oldatban van 0,885 g ammónia és 20-0,885= 19,115 g víz

0,885 g ammónia az `0.885/17` = 0,052 mol ammónia

19,115 g víz az `19.115/18` = 1,062 mol víz

Ez összesen 0,052+1,062= 1,114 mol oldat

1,114 mol oldatban van 0,052 mol ammónia

100 mol oldatban van `100/1.114*0.052` = 4,67 mol ammónia.

A kiindulási oldat 4,67 mol% ammóniát tartalmaz.
0