Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 79

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
426
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A keletkezett oldatunk így néz ki:

100 g oldatban van 15 g oldott anyag



Akkor az első oldatunk legyen x g

A térfogata `V_1` = `m_1/rho_1` = `x/1.44` `cm^3`

ha 1000 `cm^3` oldatban van 585 g oldott anyag, akkor

`x/1.44` oldatban van `x/(1.44*1000)*585` g oldott anyag.


A második oldatunk legyen 100-x g

A térfogata: `V_2` = `m_2/rho_2` = `(100-x)/1.1` `cm^3`

ha 1000 `cm^3` oldatban van 99 g oldott anyag, akkor

`(100-x)/1.1` `cm^3` oldatban van `(100-x)/(1.1*1000)*99` g oldott anyag

A két oldott anyag mennyisége 15 g.

`x/(1.44*1000)*585` + `(100-x)/(1.1*1000)*99` = 15

x = 18,97 g = `m_1`

`m_2` = 100-`m_1` = 100-18,97 = 81,03 g

`V_1` = `m_1/rho_1` = `18.97/1.44` = 13,17 `cm^3`

`V_2` = `m_2/rho_2` = `81.03/1.1` = 73,66 `cm^3`

Az első oldatból 13,17 ml, a másodikból 73,66 ml szükséges.
0