Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 76

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
382
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(KNO_2)` = 85 `g/(mol)`


I. oldat

100 mol oldatban van 10 mol `KNO_2` és 90 mol víz

10 mol `KNO_2` az `10*85` = 850 g `KNO_2`

90 mol víz az `90*18` = 1620 g víz

Ez összesen 1620+850 = 2470 g oldat

2470 g oldatban van 850 g `KNO_2` és 1620 g víz

100 g oldatban van `100/2470*850` = 34,41 g `KNO_2` és 100-34,41= 65,59 g víz.


II. oldat

100 mol oldatban van 15 mol `KNO_2` és 85 mol víz

15 mol `KNO_2` az `15*85` = 1275 g `KNO_2`

85 mol víz az `85*18` = 1530 g víz

Ez összesen 1530+1275 = 2805 g oldat

2805 g oldatban van 1275 g `KNO_2`

150 g oldatban van `150/2805*1275` = 68,18 g `KNO_2` és 150-68,18=81,82 g víz


Összeöntjük:


68,18+34,41= 102,59 g `KNO_2`, ami `102.59/85` = 1,207 mol `KNO_2`

65,59+81,82= 147,01 g víz, ami `147.01/18` = 8,167 mol víz

Ez összesen 8,167+1,207= 9,374 mol oldat

9,374 mol oldatban van 1,207 mol `KNO_2`

100 mol oldatban van `100/9.374*1.207` = 12,88 mol `KNO_2`

Az oldat 12,88 mol%-os.
0