Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentrációszámítás (66)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
449
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

1000 g víz + 2 mol HCl, ami `2*36.5` = 73 g HCl, az összesen 1073 g oldat

1073 g oldatban van 73 g HCl

1000 g oldatban van `1000/1073*73` = 68,034 g HCl


1000 g víz + 1 mol HCl, ami 36,5 g HCl, ez összesen 1036,5 g

1036,5 g oldatban van 36,5 g HCl

1000 g oldatban van `1000/1036.5*36.5` = 35,21 g HCl

Az oldat tömege lesz 2000 g, a HCl tömege lesz 68,034+35,21 = 103,244 g

2000 g oldatban van 103,44 g HCl

100 g oldatban van `100/2000*103.244` = 5,16 g HCl

A keletkezett oldat 5,16 tömeg%-os.
0