Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentrációszámítás (65)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
423
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


100 g oldatban van 20 g foszforsav

Az oldat térfogata V = `m/rho` = `100/1.11` = 90,1 `cm^3`

90,1 `cm^3` oldatban van 20 g foszforsav

500 `cm^3` oldatban van `500/90.1*20` = 111 g foszforsav

Ugyanennyi foszforsav van a tömény foszforsavoldatban is.


100 g oldatban van 60 g foszforsav

Hány g oldatban van 111 g foszforsav?

x = `111/60*100` = 185 g

Ennek a térfogata:

v = `m/rho` = `185/1.43` = 129,37 `cm^3`

129,37 `cm^3` tömény foszforsav oldatból indulunk ki, ezt hígítjuk 500 `cm^3`-re.
0