Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentrációszámítás (63)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
478
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(C_3H_6O_3)` = 90 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

100 g tejsavoldatban van x g tejsav és 100-x g víz

Ez mólokban:

`x/90` mol tejsav és `(100-x)/18` mol víz (= `5*(100-x)/90` )


Ez összesen `(500-4x)/90` mol oldatban van `x/90` mol tejsav

500-4x mol oldatban van x mol tejsav

100 mol oldatban van 0.5x mol tejsav

500-4x = 200

x = 75

A tejsavoldat 75 tömeg%-os.

75 g tejsavoldatban `75*0.75` = 56,25 g tejsav, ez `56.25/90` = 0.625 mol

Ezt ugyanennyi, azaz 0.625 mol NaOH közömbösíti, az pedig `0.625*40` = 25 g.
0