Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentrációszámítás (61)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
360
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

I. oldat:

100 g-jában van 5 g kénsav

Ennek a térfogata V=`m/rho_1` = `100/1.032` = 96,9 `cm^3`

96,9 `cm^3` oldatban van 5 g kénsav

3000 `cm^3` oldatban van `3000/96.9*5` = 154,8 g kénsav

Az első oldat tömege `m_1` = `rho_1*V_1` = `1.032*3000` = 3096 g


II. oldat

100 g-jában van 50,5 g kénsav

Ennek a térfogata V = `m/rho_2` = `100/1.39` = 71,94 `cm^3`

71,94 `cm^3` oldatban van 50,5 g kénsav

2000 `cm^3` oldatban van `2000/71,94*50.5` = 1403,9 g kénsav

A második oldat tömege: `m_2` = `rho_2*V_2` = `1.39*2000` = 2780 g


Az összeöntött oldat:

tömege: 3096+2780 = 5876 g

Az oldott anyag tartalma: 154,8+1403,9 = 1558,7 g

3,2 mol kénsav az `3.2*98` = 313,6 g

1000 `cm^3` oldatban van 313,6 g kénsav

Hány `cm^3` oldatban van 1558,7 g kénsav?

x = `1558.7/313.6*1000` = 4970,3 `cm^3`

Az oldat tömege 5876 g, a térfogata 4970,3 `cm^3`, tehát a sűrűsége:

`rho` = `m/V` = `5876/4970.3` = 1,18 `g/(cm^3)`.
0