Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentrációszámítás (59)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
410
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1



`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

1000 `cm^3` oldatban van 2 mol HCl

500 `cm^3` oldatban van 1 mol HCl, ami 36,5 g HCl

Az oldat tömege: m = `rho*V` = `1.034*500` = 517 g oldat

A kiindulási oldatunk:

100 g-jában 36 g HCl van.

Hány g oldatban van 36,5 g HCl?

x = `36.5/36*100` = 101,39 g

Ennek az oldatnak a térfogata:

V = `m/rho` = `101.39/1.18` = 85,92 `cm^3`

85,92 `cm^3` tömény HCl-oldatból indultunk ki.

101,39 g volt az oldatunk tömege, lett belőle 517 g oldat, a hozzáadott víz mennyisége:

517-101,39 = 415,61 g = 415,61 `cm^3`

A hozzáadott víz mennyisége 415,61 `cm^3`.
0