Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentrációszámítás (58)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
396
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(K_2CO_3)` = 138,2 `g/(mol)`

100 `cm^3` oldat tömege m = `rho*V` = `1.232*100` = 123,2 g

100 g oldatban van 24 g `K_2CO_3`

123,2 g oldatban van `123.2/100*24` = 29,568 g `K_2CO_3` és 123,2-29,568 = 93,632 g víz

Ehhez hozzájön az 50 g víz, akkor lesz 93,632+50 = 143,632 g víz

29,568 g `K_2CO_3` az `29.568/138.2` = 0,214 mol

143,632 g víz az `143.632/18` = 7,98 mol

Az oldat összesen 7,98+0,214= 8,194 mol oldat

8,194 mol oldatban van 0,214 mol `K_2CO_3`

1 mol oldatban van `1/8.194*0.214` = 0,026 mol `K_2CO_3`

Az oldat moltörtje 0,026.
0