Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentrációszámítás (54)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
396
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A kristályos réz(II)-szulfátot is úgy tekintjük, mintha egy oldat lenne.

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

249,5 g kristályos réz(II)-szulfátban van 159,5 g réz(II)-szulfát

200 g `CuSO_4*5H_2O`-ban van `200/249.5*159.5` = 127,86 g `CuSO_4`

Ehhez hozzáadunk x g oldatot, amiben van 0,04x g `CuSO_4`

Az oldat tömege 200+x g; az oldott anyag tömege 127,86+0,04x g

Ugyanakkor

100 g oldatban van 16 g `CuSO_4`

`100/(200+x)` = `16/(127.86+0.04x)`

x = 798,83

798,83 g 4 %-os `CuSO_4`-oldatból indultunk ki.
0