Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentráció - 44

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
401
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

100 g oldatban van 8 g salétromav

200 g oldatban van `200/100*8` = 16 g salétromsav

Elpárolog 40 g víz

200-40 = 160 g oldatban van 16 g salétromsav

100 g oldatban lesz `100/160*16` = 10 g salétromsav

Az oldat 10 tömeg%-os lesz.


100 g oldat térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.4` = 71,43 `cm^3`

71,43 `cm^3` oldatban van 10 g salétromsav, ami `10/63` = 0,159 mol salétromsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/71.43*0.159` = 2,22 mol salétromsav

Az oldat 2,22 `(mol)/(dm^3)`-es lesz.
0