Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentráció - 37

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
379
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

100 g NaCl + 500 g víz = 600 g oldat

600 g oldatban van 100 g NaCl

100 g oldatban van `100/600*100` = 16,67 g NaCl

Az oldat 16,67 tömeg%-os.


100 g oldat térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.121` = 89,2 `cm^3`

89,2 `cm^3` oldatban van 16,67 g NaCl, ami `16.67/58.5` = 0,285 mol NaCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/89.2*0.285` = 3,2 mol NaCl

A NaCl-oldat 3,2 `(mol)/(dm^3)`-es.


100 g NaCl az `100/58.5` = 1,71 mol

500 g víz az `500/18` = 27,78 mol

Az oldat összesen 1,71+27,78 = 29,49 mol

29,49 mol oldatban van 1,71 mol NaCl

100 mol oldatban van `100/29.49*1,71` = 5,8 mol NaCl

A NaCl-oldat 5,8 mol%-os.
0